Mijn hond is allergisch voor graan of dierlijk eiwit.
Het lijkt wel alsof we dat steeds iets vaker horen de laatste tijd. Het is geen trend te noemen maar het lijkt wel een steeds groter wordende probleem. Baasjes die met de handen in het haar zitten want ze hebben al zoveel geprobeerd maar de hond blijft klachten houden.
Inmiddels kunnen wij wel zeggen dat wij expert zijn geworden op gebied van hypoallergene klachten bij honden (en katten!)

In deze blog willen we jullie daarom ook graag meenemen in de wereld van de hypoallegene klachten en hoe men hier het beste mee om kan gaan. Let wel, wij zijn geen dierenartsen, dus als je het écht niet vertrouwd schakel dan ten alle tijden jouw dierenarts in.

We beginnen eerst met de klachten die wij veelvuldig zien, hier even op een rijtje gezet.

 • Rode oren
 • Jeukende oren
 • Kale plekken op de huid
 • Jeukende huid
 • Maag-darm problemen (braken, diarree, winderigheid)
 • Knagen aan de poten (en daardoor kale en rode plekken)
 • Ontstoken ogen
 • Ontstoken oren
 • Stinkende vacht
 • Ontlastingsproblemen (teveel, te weinig, structuur niet goed)
 • Meerdere keren per jaar of constant verharen.
 • Droge huid

Zoals je kunt zien, uit een allergie of intollerantie zich in de meeste gevallen in huidproblemen maar ook de inwendige organen (maag en darmen) zijn vaak de pineut.

Maar wat gebeurd er nu eigenlijk bij een allergie of intolerantie in het lichaam?

Stel je even voor, jouw hond krijgt merk X aan dagelijkse voeding. In merk X is het vleessoort wat er gebruikt wordt Kip. Kippenvlees bevat dierlijk eiwit (uiteraard van kip)
En het eiwit is eigenlijk het probleem.
We omschrijven even dat het eiwit van het kippenvlees een vierkantje is (we gaan gewoon even over op jip en janneke taal)


De hond eet zijn dagelijkse brokken, bij vertering komen de eiwitten vrij. Alleen door een defect van het lichaam (een allergie is tenslotte een defect van het lichaam) ziet het lichaam deze eiwitten als potentieel gevaar en gaat deze eiwiten te lijf. Het lichaam accepteerd rondjes, ruitjes, rechthoeken en alle andere vormen en neemt deze zonder problemen op. Alleen door het defect valt het vierkantje in de gevaren zone.  Hierdoor krijgt een hond dus allerlei lichamelijke klachten die zich op verschillende manieren kan uiten.

Goed, jouw hond heeft dus problemen met vierkantjes, wat te doen?

Juist! Voorkomen dat jouw hond die vierkantjes nog binnen krijgt.

Het lastige van bovenstaande verhaal is eigenlijk dat je (zeker in het begin) niet zeker weet waar jouw hond nu precies allergisch voor is. Is het wel voor de kip in het voer of is het juist voor bijvoorbeeld het graan wat in dit voer verwerkt zit?
Daar is maar 1 manier voor om dat uit te zoeken, door middel van het zogenoemde Eliminatie dieet.

Met een eliminatie dieet elimineer je alle stoffen waar jouw hond potentieel allergisch voor zou kúnnen zijn.
Dit dieet vergt wel enige doorzettingsvermogen en het kan lang duren voordat je uitgevonden hebt waar je hond allergisch voor zou kunnen zijn én wat dan het juiste voer is.

Om je een handje op weg te helpen, zetten we hier stap voor stap neer hoe je te werk kunt gaan bij een eliminatie dieet.

 • Uiteraard stoppen met het huidige voer.
 • Overleg in een winkel waar ze echt verstand hebben van honden voeding met welk voer je het beste zou kunnen beginnen. Elke situatie is namelijk anders.
 • Wij zelf werken met een aantal merken die GEEN granen bevatten (dat is dan 1 ding uitgesloten) maar ook nog eens bijzondere vleessoorten bevatten zoals Hert, Eend, Konijn, Insecten (ja echt!) Rendier, Hert, Wild zwijn, Zalm, tonijn etc.
 • Neem vooral geen vleessoorten als rund of lam en ook geen voer waar 2 of meer verschillende soorten dierlijk eiwit in verwerkt zijn. De kans dat jouw hond deze eiwitten al eens gehad heeft is heel groot (denk maar aan een kauwbot = rund) en als je meerdere soorten eiwitten hebt kun je nog niet uitsluiten waarop jouw hond reageert.
 • Belangrijk, het kan minstens 3 maanden duren voordat jouw hond enig verschil laat zien. Vandaar de lange adem. De klachten kunnen zelfs in het begin verergeren, voordat het beter wordt. Dit heeft te maken met het feit dat het lichaam zich helemaal moet gaan aanpassen aan de nieuwe voeding en hier ook afvalstoffen bij vrij komen die de klachten tijdelijk kunnen verergeren. HOUD VOL 🙂
 • Ander belangrijk element, voer jouw hond alleen maar zijn of haar hoofdvoeding, dus geen snacks of welk ander tussendoortje dan ook. (nee ook geen plakje worst, korstjes van je boterham of het uitlebberen van de yoghurtbak)
 • Na een week of 3 kun je bij stabiel blijven van de hond, snacks van dezelfde soort vlees gaan geven. Let op dat dit enkel gedroogd vlees is en dat de snack geen andere stoffen bevat.
 • Heeft de hond na 3 maanden nog steeds klachten en is er helemaal niets verbeterd, volg dit lijstje dan weer van bovenaf aan en kies een andere eiwit bron. Sommige mensen zijn wel een jaar bezig geweest voordat er uitgevonden was welk ingrediënt voor de klachten heeft gezorgd.

We hopen dat bovenstaande (beknopte) informatie al genoeg handvatten heeft gegeven, indien er problemen zijn met de voeding van jouw hond (of kat)
Uiteraard staan wij altijd klaar om u te helpen bij het kiezen van de juiste voeding, en om u bij te staan in het proces!

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

1 Reactie